Champagne Jean Josselin, een familiegeschiedenis...
In Gyé sur Seine heeft de familie Josselin vele generaties wijnbouwers gezien. Het was in 1854 dat de voorouders van de familie besloten om hun wijngaarden op het uitzonderlijke land te vestigen van de Seine-vallei, gelegen ten zuiden van de Côte des Bar, in het uiterste zuiden van de Champagnestreek.
Op enkele percelen die hij van zijn voorouders had geërfd, bouwde Jean Josselin zijn wijngaarden uit tot de beste hellingen, met suggestieve plaatsnamen als Beauregard, Davasgné, Cosvigne. In 1957 creëerde hij zijn eigen champagnemerk: Champagne JEAN JOSSELIN. In 1983 werd het bedrijf overgebracht naar 14 rue des Vannes, een pand met prachtige gewelfde kelders uit de 17e eeuw.
In 2010 was Jean-Félix aan de beurt om zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. Gepassioneerd van jongs af aan over ''de kunst om een magnifieke druif om te zetten in een opmerkelijke wijn'' en na vijf jaar oenologie en wijnbouwstudies, is hij, net als zijn vader, een perfect voorbeeld van een onafhankelijke wijnbouwer: - Verantwoordelijk, omdat hij de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van zijn werk, met zorg en vakmanschap uitgevoerd, met respect voor het milieu en met uitzicht om zijn klanten tevreden te stellen. - Toegewijd, door zijn keuze voor innovatieve werkwijzen, zonder het beschadigen van zijn erfgoed, dat hij bewaart en verdedigt. - Professioneel, door zijn perfecte kennis van zijn vak, van wijngaard management tot het ontvangen en verkopen van zijn wijnen aan zijn klanten. Lid van de Fédération Régionale des Vignerons Indépendants de Champagne (Champagne Regionale Federatie van Onafhankelijke Wijnbouwers) sinds 1992.
Filosofie
De visie voor champagne is altijd geweest om onafhankelijk te blijven en wijnen te creëren die uitdrukking geven aan terroir. Dit zijn wijnen met een unieke identiteit, waarbij de verbinding tussen de bodem, de variëteit, het klimaat en de wijnmaker waarneembaar en onafscheidelijk is. De keuze om alleen eigen druiven te vinificeren, om hun herkomst grondig te beheersen. Het draait allemaal om kwaliteit! De keuze om wijnstokken te cultiveren met behulp van het ecosysteem en niet tegen het ecosysteem (nul herbiciden, grond bewerken en planten, mest en thee gebruiken gemaakt van planten, certificering Terra Vitis en HVE (Haute Valeur Environnementale, enz.). De keuze van geduld, wachten en dan nog even wachten tot de druiven de perfecte rijpheid hebben bereikt vóór de oogst, rekening houdend met de persoonlijkheid van elk perceel. En tot slot de keuze om te vinificeren zoals in de Bourgogne, perceel voor perceel, variëteit per variëteit, om de identiteit van elke wijn te behouden en de consument de hele tijd te begeleiden met een reis in de wijnmakerij en in de fles. Uiteindelijk komt het neer op de productie van kwaliteitschampagnes. Voor het grootste gedeelte, zijn deze gemaakt van één oogst, één variëteit, één of enkele percelen, om het beste uit de druiven te halen waarmee terroirgedreven wijnen worden gecreëerd.